torsdag, juli 27, 2006

25 har år har gått, men du lever fortfarande

27 juli, 1980, avled Hans Kejserliga Majestät Mohammad Reza Shah Pahlavi, och lämnade Iran och Iranierna i en djup sorg och saknad.

1979, hade en revolution tvingats på Iranierna. Carter administrationen hade genom nära samarbete med Muammar Qaddafi, Yasser Arafat, Hafez Al-Assad, Fidel Castro och även Sovjet, börjat motarbeta Shahen och stödja Khomeini, som då levde i Frankrike. Ramsey Clarke – fd. Justitieminister under Carter administrationen – träffade Khomeini flera gånger i Frankrike, för att på detta sätt meddela demokraternas helhjärtade stöd till hans kamp mot Shahen av Iran. Clarke reste även efter Khomeinis seger, till Iran vid flera tillfällen och träffade Khomeini där. Detta i en Iran, där amerikaner var hatade och ”Död åt USA” hade tagit över hela landet.

Från Frankrike lovade Khomeini det iranska folket gratis taxi, buss, vatten, ström och även oljepengar direkt hem. Världsmedier på den andra sidan, spred falsk och felaktig information om Shahen, för att ge en negativ bild av honom till världsopinionen. Ett exempel på detta, var antalet döda under revolutionen. Västens media och speciellt BBC hade fler dubblat antalet döda. Dessa siffror som västländska medier gav ut, har den islamiska republiken själv dementerat senare, speciellt efter att Emaedine Baghi – en högt uppsatt person inom islamiska republiken – förra året skrev boken ”En revolutions födelse”, och skrev en mycket mindre siffer på antal döda än vad regimen och västen hävdat.

Han skrev också att på den så kallade ”svarta fredagen”, var det 64 stycken som förlorade livet i Jaleh torget och inte 2000 stycken, som bland annat BBC hade rapporterat. Här är det viktigt att nämna, Yasser Arafat i en intervju med den iranska journalisten Safa Haeri, har sagt att Palestina hade skickat 1000 palestinska soldater till Iran under revolutionen, iklädda det kejserliga Irans arme, och sedan öppnade eld mot folket just vid Jaleh torget.

Allt detta hand i hand, gjorde att Hans Kejserliga Majestät lämnade Iran 16 januari 1979, för att sedan avlida i Egypten 27 juli 1980. 29 juli, begravdes han i Al-Refaei moskén i Kairo..

Idag har det gått 26 år sedan Hans Kejserliga Majestät lämnade oss, men ändå, lever han i våra hjärtan och hans väg för ett självständigt och fritt Iran, fortsätter. För den förra generationen kommer Hans Kejserliga Majestät att minnas som en landsfader som förde ett av världens mest primitiva länder till modernisering och välstånd; Och för den nya generationen – vi, dagens ungdomar – kommer han alltid att minnas som en patriot, som gav sitt liv för Irans stolthet och storhet.

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home