lördag, juni 17, 2006

Iran i MUF

För några år sedan startade MUF en kampanj under namnet "Frihetskampanjen" där man vill "befria de 10 mest ofria länderna". Ett av dessa länder var Iran. En Iranier från Jönköping om jag ej tar helt fel, blev ansvarig för Irangruppen och snart blev jag och andra intresserade också involverad i gruppen.

Jag hade en del klagomål ang. det som stod om Iran på Irangruppens hemsida, om den förra denna iranska diktatorn Mohammad Mossadeq, varav jag protesterade och misstagen rättades.

Snart så växte missnöjet med den gruppansvariga pga dennas stöd till reformisterna i Iran och Khatami, varav han tvingades avgå och lämnade även MUF, och en annan person tog över.

Efter en tid tog en tjej under namnet Nahid Ansari över Irangruppen i MUF med ett stort stöd och hjälp från mig och mina vänner i MUF. Vi lyckades att skriva 4 eller 5 punkter om hur vi i MUF tycker om Iranfrågan. Johan Forssell var till en stor hjälp och stödjade och även idag stödjer vårt frihetskamp.

Det som var så underbart med MUF:s Irangrupp var att vi aldrig tog ställning mot eller för monarki, republik eller andra styrelseskick. Vi ansåg bara och bara att det iranska folket i ett demokratiskt och fritt Iran skall rösta fram sitt favorit styre. Därför hade vi i Irangruppen både de som trodde på ett republik och de som trodde på monarki i en och samma grupp, utan några som helst konflikt.

Efter en skandal i samband med 9 juli demonstrationerna i Iran, hoppade jag av Irangruppen. Varför?

Irangruppens fd. landsansvarig Nahid Ansari hade fått till uppgift att arrangera ett demonstration framför den islamiska republikens ambassad i samband med 9:e juli demonstrationerna, vilket hon inte gjorde. Inte bara gjorde hon inte det, men genom lögner hindrade hon även en demonstration att ta plats. Stora protester gjordes inom gruppen varefter hon hoppade av som landsansvarig.

Varför hon aldrig planerade demonstrationen eller varför hon fick Irangruppen att framstå som oorganiserad m.m. kan man ju spekulera på bara, men tyvärr är det ju så att Iranier som regelbunden besöker Iran på somrarna eller under lov, kan ju ej vara aktiva mot regimen i Iran. Kanske är det, detta som var problemet???

Faktum är att Nahid Ansari från början av aldrig berättade om att hon och hennes familj reser till Iran och att hon också faktiskt kommer från en ganska religiös familj.

Efter att Nahid Ansari avgick, fick Irangruppen en ny landsansvarig. Det skall också nämnas att även Frihetskampanjen fick ett nytt ansvarig, nämligen en person vid namnet Järkeborn (fullt möjligt jag stavar namnet fel).

Man bestämmde från Järkeborns sida att snabbt ge Carl Mikael Teglund ansvaret för Iran, vilket resulterade i stora protester inom gruppen pga flera orsaker. Dels för att Carl Mikael är helt okkunig inom Iranfråga och dels för att Carl Mikael är en anhängare av att Iran borde delas i olika länder och att Kurdistan borde separeras från Iran.

Teglunds dåliga kunskaper inom Iranfrågan och det faktum att han och Järkeborn hade kommit fram till att hans skulle ta över bakom Irangruppens medlemmars rygg i ren diktatur anda, och det att Teglund inte alls bryr sig om irans nationella integritet och frågan om Kurdistans separation är betydligt viktigare för honom än Irans befrielse och införande av demokrati och mänskliga rättigheter, fick en del personer att avgå från Irangruppen, däribland mig själv.

Idag är Irangruppen inom MUF en skämt som inte har någon värde för den iranska oppositionen, spec. med tanke på att dess iranska medlemmar utan problem och sommar efter sommar, åker till Iran.

1 Comments:

At 17 juni, 2006 20:48, Anonymous long live Iran said...

Intressant! Jag sitter just och funderar vilket parti som har den bästa Iran gruppen men på din beskrivning så låter det helt klart som att MUF är bäst. Den är i alla fall föränderlig (typ om du skulle ta över som lansdansvarig). LUF´s Irangrupp däremot styrs av 4 pro-censur, anti-yttrandefrihet killar.

Ser fram emot ditt nästa inlägg, om LUF´s Irangrupp

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home