tisdag, maj 02, 2006

Svenskar i fängelse...

3 år i fängelse

För en tid sedan arresterades två svenskar i 30-40 års åldern i Iran, för att ha fotograferad militära installationer, marinanläggningar och telekommunikationsutrustning på ön Qeshm.

I staden Bandar Abbas dömdes av revolutionsdomstolen till 3 års fängelse på grund av dessa fotograferingar. Man misstänker alltså att dessa två svenskar har spionerat.

Man borde vara glad för att dessa ej fått dödsstraffet, även om 3 år i iranska fängelser då och då kan faktiskt vara värre än dödsstraffet.

Mottakis fru igång

Den iranska utrikesministern heter Manouchehr Mottaki. Han har tidigare varit ambassadör i Turkiet och har alltså ansvaret för tiotals mord på exil iranier i Turkiet.

Att Mottaki valdes av galningen Ahmadinejad till utrikesminister var inte någon överraskning för oss, men vad som var överraskande var/är varför västvärlden hållit tyst angående Mottaki och ej försökt få honom utlämnat till Turkiet.

I alla fall. Idag fick jag veta att Mottaki har anställt sin egen FRU, Tahereh Nazari, till sin utrikespolitiska rådgivare. Prata om familjverksamhet.

Säkerhetsrådet i möte

Diplomater från Kina, Frankrike, England, USA och Ryssland sitter just nu i Paris och diskuterar vad som borde hända med Iran.

Utrikesminister Manouchehr Mottaki har sagt att Iran är ej bekymrad för dem vet att Kina och Ryssland kommer att använda sitt veto mot eventuella förslag om sanktioner eller militärt angrepp på Iran.

9 maj kommer utrikesministrarna i säkerhetsrådet samt Tyskland, att träffas i New York, för att fortsätta diskussionen om Iran i en större grupp.

Iran har redan sagt att den kommer totalt ”skita” i alla resolutioner som kommer från FN.

Detta gör mig arg, för: Varför i helvete kastar man då ej ut Iran från FN? Kan någon vänlig själ förklara det till mig? Väl, det kan ni ej, för den ända förklaringen är att västen har stora fördelar med att regimen i Iran överlever.

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home