måndag, maj 01, 2006

Kvinnor skall inte se på fotboll...

Många av er kommer nog inte tro på detta, men jorå, allt är helt sant. Helt sant.

Efter revolutionen 1979, fick kvinnor ej lov att kolla på fotboll på ett fotbollstadium, med tanke på att kvinnor ej skall se män i korta shorts.

Post revolution

På alla fotbollsmatcher efter 1979, var det bara och bara män som kunde se på matchen. Det roliga är att när det Tyska landslaget för en tid sedan besökte Teheran för att spela mot det iranska landslaget, så var det helt ok för tyska kvinnor att se på matchen. Vare sig även iranska kvinnor fick lov eller ej, kommer jag tyvärr ej ihåg.

I alla fall. I april månad sade den iranska presidenten Ahmadinejad att kvinnor skall få lov att gå på fotbolls matcher. Han tyckte att man skulle ordna ett antal lämpliga platser för kvinnliga åskådare på alla arenor.

Irans galna president sa faktiskt då att "Närvaron av kvinnor och familjer på offentliga platser främjar kyskheten".

Fatwa mot kvinnor

Dagen efter Ahmadinejads uttatalande, kritiserades han starkt av de shia-muslimska mullorna för avrför han ej rådfrågade mullorna först.

Fazel Lankarani, en av irans religiösa ledare, gick ett steg vidare och utfärdade ett fatwa mot att kvinnor skall ha rätt att närvara vid fotbolls matcher.

Enligt Mohammad Aliabadi, som är chef för "Iran's Physical Education Organization" är det bara kvinnor som kommer med sina familjer som kommer att släppas in på matchen och inte ensamma kvinnor eller en grupp av bara kvinnor.

Med tanke på all det press som Ahmadinejad har på sig ang. detta beslut, är det fullt möjligt att han tar tillbaka det. Men en sak måste ej glömmas och det är det att, vill regimen i Iran slippa en revolt måste dem ge mer frihet till folket och vissa inom regimen anser att det är det värdt så länge man kan hålla koll på folket...

1 Comments:

At 02 maj, 2006 01:59, Anonymous Linda said...

Helt otroligt. Det är så tragiskt att se hur Iran blivit. Vi får bara hoppas på det bästa.

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home