måndag, maj 01, 2006

Iran i krig mot terrorism...

Idag skall skriva om en rätt så provocerande fråga, nämligen Kurd frågan.

Så här ligger det att det finns flera länder i Mellanöstern som har län som heter Kurdistan. Bland dessa är Iran, Irak, Syrien och Turkiet. De som bor i dessa län refereras som kurder.

Det är viktigt att förstå Kurdistan inte är någon land. Det är bara ett län, precis som Skåne här i Sverige, och precis som de som bor i Skåne kallas för skåningar kallas de som bor i länet Kurdistan, för kurder.

Kurder i Turkiet

Att de Turkiska myndigheterna behandlar Kurder illa, är det ingen tvekan om. Precis som det ej är någon tvekan om att kurderna i Turkiet oftast använder sig av terroristiska metoder.

Men mitt hjärta går till kurderna i Turkiet, för inte alla där är terrorister och inte alla där vill ha krig och konflikt. Men hur skall man då lösa konflikten? Väl, hade jag haft svaret på detta, hade jag nog varit en väldigt rik man idag.

Kurder i Iran

Kurderna i Iran har en helt annan situation än andra kurder runt om i Mellanöstern. Samtidigt som diskriminering med mera tar plats i de andra länderna, har det faktiskt ej funnits någon diskriminering gentemot kurder i Iran.

Under Shahens tid blev kurder inte diskriminerade och det fanns tusentals kurder i arbete och universitet över hela landet. Faktum är ett Shahens egen hovminister var en kurd, nämligen Dr. Ardalan, som avrättades av Khomeinis regim. Det skall påpekas att en hovminister under Shahens tid, hade en otrolig stark makt position.

Under Khomeinis tid, var det hela Iran som blev ett offer för hans hat och omänskliga tyranni, och inte å det minsta, ett speciellt folkgrupp eller liknande.

Terrorism

I alla länder där det finns ett kurdiskt län, finns det också en del som anser att de borde få självständighet. Enligt mig något helt idiotiskt och absurt, men enligt dem själva, ett patriotisk plikt. Och i demokratins namn, är det ett måste för oss att respektera varandras åsikter.

Men problemet ligger tyvärr i att dessa separatister, har tagit vapen i hand och valt terrorismen som sitt medel. Det var så under Shahens tid och det fortsatte även under Khomeinis tid. Men Khomeini hade ej samma kärlek till sitt folk som Shahen, och därmed mördades en stor del kurder, även civila och oskyldiga.

Iran till angrep

För några veckor sedan gick Iranska styrkor till angrep mot kurdiska rebeller och terrorister som beskjutit civila i deras kamp mot "iransk chauvinism". Idag gick Iran in i Irak för att fortsätta kampen mot dessa rebeller vars mål är att hota den iranska säkerheten och den iranska nationella integriteten.

Dessa terroristers aktivitet har ökat sedan USA:s ockupation i Irak... Undrar varför?

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home