lördag, maj 27, 2006

Ganji, vem är det?

I det sista har pratet ang. Akbar Ganji varit mycket. Men vem är då denna man som världen, precis som Shirin Ebadi, gjort till hjälte? Är han verkligen det eller är han som Ebadi, trogen till den iranska regimen?

Han föddes 1959 i staden Qazvin, norr om Teheran. Han var väldigt aktiv i den så kallade revolution som skakade Iran 1979, och hade ett stort förtroende hos de ledande personerna som "ledde" de olika delarna av revolutionen m.m.

På grund av hans stora stöd till revolutionen och lojalitet gentemot Khomeini, blev han efter revolutionens seger medlem i den islamiska revolutions garden.
På engelska kallas den islamiska revolutions garden för Islamic
Revolutionary Guards Corps, som på persiska kallas "Sepah-e Pasdaran-e
Enghelab-e Islami". Islamiska revolutionär garden förkortas ofta "Revolutions
garden", och är en militär organisation som lyder under den islamiska regimen.

Revolutions garden är separat från den islamiska republikens arme, och
har sin egen marinkår, luftvapenskår och "ground troops". Garden har också total
kontroll över hela Irans missilverksamhet, och armen är förbjuden över att ha
någon form av verksamhet med den.
Garden grundades 1979 för BARA lojala till
Khomeini. Det skall nämnas att de allra med lojala personer som regimen idag
har, har alla börjat sin karriär i revolutions garden. Även president
Ahmadinejad var en del av revolutionsgarden.Akbar Ganji , anställdes senare i "The Ministry of Culture and Islamic Guidance".
Detta departement var och är en av de allra mest viktigaste departementen inom regimen, pga. att denna departement kontrollerar ALL media i Iran, inklusive all reklam, bio m.m. Departementet sysslar även med censur; Vad som borde tryckas i tidningar, vad som borde skrivas i skolböcker m.m.

All de som anställs där, måste vara "en av dem" och ha en stor lojalitet gentemot regimen. Och just därför blev vår kära Ganji anställd där.

Inte bara det, men Ganji var så lojal och hade ett så stort förtroende hos regimen att han blev Islamiska republikens kultur attaché i Turkiet 1985, ett land som vid det tillfället hade ett stort antal att Iranska soldater lojala till Shahen av Iran som skulle börja ett krig med den islamiska regimen i Iran.

Många menar att Ganji var där under täckmantel som kultur attaché, men att han egentligen skulle bland annat vara med och planera mordet på en del av de stora personerna inom oppositionen som verkade i Turkiet. Därmed finns det även teorier om att han skall ha varit medlem av den islamiska säkerhetstjänsten. Egentligen ej överraskande med tanke på så mycket förtroende som han hade hos regimen.

En sak han garanterad gjorde var att uppmuntra ungdomarna i Turkiet som var aktiva i det turkiska islamiska partiet, "Turkey’s Islamic Rafah Party", från att göra en islamisk revolution i Turkiet, precis som i Iran.

1988 när Ganji återvände tillbaka till Iran, började han att skriva för en islamisk som sedan förespråkade reformer. Ganji gick nu in i Khatamis ”gäng” och ville ha ”reformer” i Iran.
Han ville behålla islamiska republiken, dock bara reformera den, precis som Khatami alltså, som nu har helt och hållet visat sig vara inget mer än en bricka som regimen själv använda för att göra en idiot ut ur västen i 8 år.

I all fall, Ganji skrev i början av år 2000 en bok under namnet ”Dungeon of Ghosts” där han i den boken gav skulden till 5 stycken mord på författare, till Irans förra president, den ökända Rafsanjani.

Den 22 april 2000 arresterades Ganji pga. att ha skrivit boken, och satt alltså i fängelset till för några veckor sedan då han friades.

Medan han satt i fängelset fick han pris efter pris och så småningom gjordes han till en hjälte.

För mig, är han en mördare och en person som jag inte bryr mig om ett dugg. Därför är det väldigt tråkigt att han fått en hjälte status.

1 – I Iran är det en stor maktkamp mellan de olika mullorna. Och Ganji gav sig på Rafsanjani vilket innebär att han hjälpte Khamenei, den andliga ledaren, otroligt mycket genom att låta Rafsanjani ta skulden för de 5 morden.

2 – Hur har det sig att Ganji kan kritisera regimen hur mycket som hälst och kalla styret för en ”islamisk diktator” och han mördas ej m.m. men när den iransk-kanadensiska fotografen tog bilder av Evin fängelset, mördas hon?

Jag kan ta hur många exempel som helst. Så ligger det till; Ganji är en del av regimen. Att han hamnar i fängelset i 6 år, är pga. den otroligt stora interna makt kampen mellan konservativa i Iran och de så kallade reformisterna.

Personligen, bryr jag mig inte ett dugg om Ganji dör eller ej, brydde han sig när 16 åriga tjejer våldtogs av revolutions garden och mördades? NEJ. Han måste böta för sina ”crime”. Det är bara mer härligt att han får göra det nu, av samma regim som han själv var/är en anhängare av.1 Comments:

At 29 maj, 2006 01:17, Anonymous Anonym said...

Jag var själv en ganska stor Ganji-fan och var med i flera demonstrationer till stöd för honom. Dock hade jag jo ingen aning om att han var en revolution gard medlem. Då hatade jag honom. Det är viktigt att vi informerar folk om vem han verkligen är och tack för att du gör detta Ardavan.

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home