onsdag, april 26, 2006

Khamenei till attack...

USA och Iran

Ali Khamenei, är islamiska republikens andliga ledare och tyrann. Det är han som har det sista ordet i landet och som faktiskt styr hela Iran.

Idag hade han ett tal i den statliga TV kanalen där han sa: ”Amerikanerna bör veta att om de angriper Iran så kommer deras intressen att skadas överallt i världen där det är möjligt”.

Frågan är bara om USA kommer att attackera Iran. Det tror inte jag, för varför skall man attackera ett regim som är så gynnsam för den amerikanska ekonomin?

Säkerhetsrådet

Just nu har Irans atom-energi fråga hamnat i säkerhetsrådet för eventuella påföljder, kanske sanktioner. Bara några dagar sedan sa den iranska presidenten, Mahmoud Ahmadinejad att han tänker strunta i eventuella order från säkerhetsrådet.

Säkerhetsrådet är också ganska splittrad med både Kina och Ryssland som stödjer Iran helhjärtad. Jag tror inte att någon av de ovannämnda länderna kommer gå med på att Iran utsätts för sanktioner. Iran är alldeles viktigt för de två länderna för att Kina och Ryssland skall hamna på fel sida av planen mot Iran.

Bara detta visar att FN är inget mer än bara ett skämt. USA bryr sig inte ett dugg om vad FN säger och det gör inte Iran heller. Bara ett exempel med två länder som totalt skiter i FN. Vad är FN bra för då?

IAEA

IAEA är förkortningen för International Atomic Energy Agency. På svenska säger man Internationella atomenergiorganet. IAEA kom igång 1957 med målet att utveckla fredlig kärnkraft. Detta FN-organ ligger i Wien och 137 länder är medlemmar i organet. IAEA har rätt att inspektera och kontrollera olika atomverk med mera, för att kunna vara säker på att inga ”konstigheter” tar plats.

Därför har nu IAEA i 3 år kontrollerat Iran för att vara säker på att Iran ej utvecklar atomvapen. Men Iran har inte alls varit samarbetsvillig.

Ett av problemen som IAEA har med Iran är att Iran använder så kallade P2-centrifuger. Och IAEA vill gärna veta precis vad Iran använder dem för. P2-centrifuger är bättre än P1-centrifuger och kan användas till att anrika uranium. Läs gärna lite mer om detta här.

Möte i Wien

Idag hade Gholam Reza Aghazadeh, Irans vice president och chef för Irans atom-energi organisation, ett möte med diplomater från Wien. Orsaken till detta möte är ett rapport som IAEA:s chef, El Baradei, har skrivit och som enligt Vita husets talesman, innehåller bevis på att Iran ej håller det som de har lovat.

Helt ärligt. När har islamiska republiken av Iran lovat någonting som dem har hållit? Regimen i Iran är ett barbarisk, terroristisk och omänsklig regim som man ej kan ha ett dialog med. När världen skall förstå det är för mig fortfarande en frågetecken.

Krigen och olja

Iran är världens fjärde största oljeproducent och OPECs andra största oljeproducent.

I en intervju med Ali Larijani, chef för Irans atom-energi förhandling (Irans chief nuclear negotiator), för några dagar sedan sade Larijani att Iran ej vill starta någon kris vad gäller att använda oljan som ett vapen, men att Iran ej tvekar att göra så, om åtgärder mot Iran skulle sättas in.

På toppen av det hela, sade Ali Khamenei i ett möte med den Sudanesiska presidenten, igår, att Iran är klar att överföra sina atom teknologi till andra länder.

Som om det inte var nog med terrorister i den här världen…

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home